میشل دو مونتنی (به فرانسوی: Michel de Montaigne ) (۲۸ فوریه ۱۵۳۳–۱۳ سپتامبر ۱۵۹۲) یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان دورهٔ رنسانس است. او فیلسوف و حکیم اخلاقی بود و در خاندانی اشرافی زاده شده بود
انتشارات او با میشل دو مونتنی دوستی دیرین دارد! شروعِ کتابِ داستان های فلسفی جهان 2 با کلام اوست! آنجایی که او درباره نوع نگاه به فلسفه می گوید:
چنانچه از فلسفه تصويري ترشرو ، متكبر و وحشتناك ترسيم كنيم اشتباه بزرگي مرتكب شده ايم. چه كسي چهره ي فلسفه را برايم در پشت چهره اي زشت ، بيرنگ ، بدظاهر پنهان كرده بود؟ در واقع چيزي با نشاط تر ،شفاف تر و خوشروتر از فلسفه وجود ندارد. يا پيش تر بروم هيچ چيز خوش روتر از فلسفه نيست. فلسفه مدعي ارايه ي لحظاتي سرشار از شادي است. اگر به فلسفه ظاهري غم انگيز و منجمد بدهيم، بدين معناست كه فلسفه را در جايگاه واقعي خود نمي بينيم.
داستان های فلسفی جهان 2 – میشل دو مونتنی – صفحه 6
این متن کوتاه را با صدای ترانه وفایی بشنوید :
برای علاقمندان به فلسفه ، میشل دو مونتنی و یا حتا دوست داران زبان فرانسه، خواندن و شنیدن جملاتی از این فیلسوف بزرگ به زبان فرانسه لذت بیشتری دارد . پس :
Il n’ y a rien de plus gai, de plus gaillard,de plus enjoué, pour un peu je dirai de plus folâtre. [ la philosophie] ne prêche que fête et bon temps.
همچنین برای آشنایی بیشتر با بخشی از فلسفه میشل دو مونتنی دو اشاره کوچک از او را بخوانید:
ما، در جستجوی شکل دیگری از زندگی هستیم، چون از وضعیت کنونی خود نمیتوانیم بهره بگیریم. ازآنجائیکه استعداد درونی خویش را نمیشناسیم، بهبالاتر چنگ میاندازیم، اما از این اصل غافلیم که اگر بر چوبهای بلند هم بهایستیم، بازهم باید باپاهای خود قدم برداریم و اگر بر بالاترین جایگاه ممکن بنشینیم، بازهم برروی ماتحت خویش قرار خواهیم گرفت.
Die Essais
و
فلسفه ورزیدن چه چیزی را به ما می آموزد!؟ قطعیتی در کار نیست، و دانستن هم برخلاف نظر افلاطون الزامن انسان را با فضیلت نمی سازد. خواندن زیاده از حد بدون تفکر نیز می تواند ما را از بدست آوردن نگرشی منسجم و مناسب محروم سازد. روشنفکر قرن شانزدهم میشل دومنتین، گونه ای از فلسفه عملی را به ما ارائه میدهد: فلسفه راهی است که ما را نزد خود به آرامش می رساند، ما را در برابر چالش های پیش رو آماده می سازد، در ما ایجاد فروتنی می کند و در عین حال انگیزه های ما را افزایش می دهد، و به طور کلی فلسفه باید به ما کمک کند شاداب باشیم حتی در مشکلات، ناراحتی ها و مرگ!
فلسفیدن ، آموختن و مردن