جان اشتاین بک ( John Ernst Steinbeck ) در سال 1902 در کالیفرنيا و در خانواده اي از تبار ایرلندی به دنيا آمد. وي تحصیلات ابتدايي خود را در زادگاهش به پايان رساند و سپس در دانشگاه «استنفرد در رشته زیست شناسی به ادامه تحصيل پرداخت و بی آنکه به دریافت مدرکی نایل آید، دانشگاه را ترک کرد و برای امرار معاش به کارهای کوچک مشغول شد.
مدتی نیز خبرنگار مطبوعات بود، اما در آن توفیقی به دست نیاورد. در طی همين سالها اولین رمان خود را به نام «جام زرین» (Cup of Gold) در 1929 و سپس مجموعه ای از داستانهای کوتاه را با عنوان «چمنزارهای بهشت» (The Pstures of Heaven) در 1932 منتشر کرد.
در 1935، انتشار رمان «تورتیلا فلت» (Tortilla flat) او را به شهرت و ثروت رساند. پس از آن، جان اشتاين بك ، یک سلسله رمان اجتماعی با جهت گيري ناتورالیسم منتشر كرد؛ از آن جمله می توان به رمان نبردی مشکوک (In Dubious Battle) (1936) اشاره کرد. او با سفر به اروپا از کشورهای اسکاندیناوی و روسیه دیدن کرد و دانش ادبی خود را تکامل بخشید. ثمره این سفر، نگارش مجموعه اي بود به نام «یادداشتهای روسیه» (A Russian Journal ) که احساس نویسنده را نسبت به شهر مسکو و به طور کلی، کشور شوروی نشان می داد. اشتاین بک در بازگشت به امریکا با قدرت بیشتري به نویسندگی پرداخت.
جان اشتاین بک کتاب « موش ها و آدم ها » Of Mice and Men را در 1937 نوشت که شهرتی حقيقي و ژرف برای نویسنده به همراه آورد. اين کتاب، شرح حال عجيبي است از دو کشاورز، که یکی از آنها با وجود نیروی جسمانی فراوان دارای مغز ضعیفی است و همین امر باعث مي شود تا پيوسته خود را تحت حمایت دیگری قرار دهد.
پس از آن، مجموعه داستان کوتاه «دره طویل» (The Long Valley) در 1938 انتشار یافت و در 1939، مهمترین رمان جان اشتاین بک به نام « خوشه های خشم » (The Grapes of Wrath) منتشر شد که توصیفی هیجان انگیز از خانواده ای آواره و تیره روز بود. نویسنده در این اثر، امور عینی و ذهنی را درهم آمیخته و شاهکاری پدید آورد که او را در صف اول رمان نویسان معاصر امریکا قرار داد و جایزه « پولیتزر » (Pulitzer) را از آن او کرد.
جان اشتاین بک در 1962 به دریافت جایزه ادبی نوبل نایل آمد. وی نویسنده ای گوشه گير و بی اعتنا نسبت به شهرت بود که در سالهای آخر زندگی، اثر جالب توجهی منتشر نکرد. نخستین آثار وی كه از ادراکی کامل درباره زندگی و نظری بلند و وسیع درباره مسائل انسانی برخوردار است.
مجموعه آثار جان اشتاین بک :
- جام زرین (۱۹۲۹)
- چمنزارهای بهشت (۱۹۳۲)
- تورتیلا فلت (۱۹۳۵)
- نبردی مشکوک (۱۹۳۶)
- موشها و آدمها (۱۹۳۷)
- دره طویل (۱۹۳۸)
- خوشههای خشم (۱۹۳۹)
- ماه پنهان است (۱۹۴۲)
- راسته کنسروسازی (۱۹۴۵)
- اتوبوس سرگردان (۱۹۴۷)
- داستان مروارید (۱۹۴۷)
- یکبار جنگی رخ داد (۱۹۵۸)
- به خدای ناشناخته (۱۹۳۳)
- اسب سرخ (۱۹۳۳)
- پنجشنبه شیرین (۱۹۵۴)
ترجمه های فارسی از آثار جان اشتاین بک :
- خوشههای خشم ترجمه شاهرخ مسکوب و عبدالرحیم احمدی
- موشها و آدمها ترجمه پرویز داریوش
- به خدای ناشناخته ترجمه محمد معینی
- مروارید ترجمه نصرتالله مهرگان
- شرق بهشت ترجمهٔ بهرام مقدادی
- سلطنت کوتاه پپین چهارم ترجمه حمید الیاسی
- اسب سرخ ترجمه سیروس طاهباز
- دره طویل ترجمه سیروس طاهباز
- ماه پنهان است ترجمه پرویز داریوش
- چمنزارهای بهشت ترجمه پرویز داریوش
- راسته ی کنسروسازی ترجمه مهرداد وثوقی
- آتش فروزان ترجمه مرضیه خسروی
- روزگاری جنگی بود ترجمه مرضیه خسروی