روز جهانی فلسفه ، توسط سازمان یونسکو ثبت شده است و اولین بار آیین گرامیداشت جهانی این روز در تاریخ 21 نوامبر 2002 برپا شد.
در طول تاریخ متفکران و اندیشمندان بی شماری در این حوزه پا بر عصه وجود گذاشته اند و از خود آثاری بسیار ارزنده نیز به جا گذاشته اند. هر کس به فراخور جهان بینی و نگرش خود بر جهان حاضر و غایب اقدام به تفسیر و تشریح آن نموده و راه کارهایی برای درک بهتر هستی ارائه نموده است. شاید بتوان آن کس را که برای نخستین بار در مواجهه با زندگی اقدام به اندیشیدن نمود را بنیان گذار آن دانست . اما آنچه مهم است ، تلاش های انسان برای درک بهتر و به تبع آن زندگی سعادتمندانه تر است.
به بهانهی روز جهانی فلسفه شایان ذکر است که انتشارات او نیز همواره گام های خود را در همین راستا برداشته است. با توجهی ویژه به مفهوم فلسفه و فلسفیدن اقدام به تالیف ، گزینش و ترجمه ی آثار ارزشمند در این فضا نموده تا مخاطب گرانقدر فارسی زبان بتواند با سلیقه ای دیگرگون به آن ظرفیت دست یابد. در بخش عمده ای از فعالیت های انتشارات او ، آثاری در رابطه با این نگرش به چشم می خورد که بیشتر با هدف گذاری بر کودکان و نوجوانان پایه ریزی شده بوده اند چرا که انتشارات او معتقد است که تقویتِ نگرش فلسفی ( نه صرفن آشنا سازی افراد با فلسفه ) می تواند باعث ایجاد زندگی با کیفیت تر برای تمامی انسان ها باشد و چه کسی می تواند انکار کند که ایجاد چنین اندیشه ی زیر بنایی و پایه ای را باید از ابتدای زندگی آغاز نمود؟ پس انتشارات او با تکیه بر همین اعتقاد همواره تلاش کرده برای تمامی سنین و بخصوص کودکان و نوجوانان نازنینِ ایرانی ، بستری فراهم کند تا بهترین آثار روز جهان را با زبانی صمیمی و کیفیتی مناسب در اختیار داشته باشند.
از جمله آثاری که به طور صریح و مشخص در این حوزه توسط انتشارات او ارائه شده است ، می توان به این موارد اشاره نمود : ( لازم به ذکر است که تمامی آثار منتشر شده در انتشارات او، همگی با نگاهی فلسفی انتخاب و ارائه شده اند . موارد زیر تنها آثاری است که مستقیم به این عرصه پرداخته اند )
- داستانهای فلسفی جهان 1
- داستانهای فلسفی جهان 2
- مجموعه فلسفه را بچشیم
- استفاده از زمان و هدر دادنش
- خشونت و عدم خشونت
- کلام و سکوت
- فلسفه برای فرزندم
[av_button label=’ورود به فروشگاه انتشارات او’ link=’page,1580′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes-right-icon’ icon_hover=’aviaTBicon_hover’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-2zatpb’]
امیدواریم خوانندگان گرامی و مخاطبان گرانقدر انتشارات او ، با پیشنهادات و انتقادات خود ما را در این مسیر تعیین شده همراهی نمایند.
در بخشی از گزارشی که یونسکو در روز جهانی فلسفه ارائه نموده است سرفصلی به چشم میآید که مرور کردنش خالی از لطف نیست. یونسکو اهدافِ آموزش فلسفه را این موارد میداند :
الف) فهم و جستوجوی حکمت. برای این هدف امور زیر را تشویق میکنیم:
- توسعهی دانش فرارشتهای
- ایضاح مفاهیم
- ارتقای توانایی یکپارچهسازی دانش، اصول و استدلال در بحث عقلانی
- فهم قدرت پرسشها
- گسترش افقهای فکری
- شناخت ارزشهای فرهنگی در جوامع مختلف
- جستوجوی معانی
- زیستن یک زندگی بهتر.
ب) توسعهی ظرفیتهایی برای:
- تفکر و فرایندهای تأملی معتبر
- قضاوت خردمندانه و مهارتهای تصمیمگیری
- صورتبندی پرسشهای مناسب
- تفکر خلاقانه
- آیندهنگری
- گزینش مستدل
- تفسیر، برسازی و انتقال دانش
- احترام به دلایل و شواهد
- فهم بهتر حقیقت.
ج) توسعهی استعداد برای:
- بهکارگیری دانش و مهارت برای خوبی
- افزایش احترام به همهی شیوههای زندگی
- در نظر گرفتن منافع دیگران و محیط زیست با روحیهی همبستگی
- داشتن همدلی و شفقت
- تحمل، رواداری و معقولیت
- فهم بهتر تنوع دیدگاههای افراد مختلف (گوش فرادادن به دیگران)
- احترام به منظرها، افراد و فرهنگهای مختلف و ارزش آنها
- تأمل دربارهی ارزشها
- ملاحظهی امکانها و جهانبینیهای مختلف
- ساختن و ارتقای سایر فضیلتها
در این راستا خواندن مقالات زیر نیز توصیه میگردد:
فلسفه برای کودکان ، فلسفه برای نوجوانان
روز جهانی فلسفه
فلسفه
منابع : ویکی پدیا / مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی